ŠNECI SE SKOŘICÍ
Ve školkové kuchyni dělá teta kuchařka tento recept ze dvou kilogramů mouky. Pro vaše domácí pečení dávku upravila.
2,5 – 3 hrnky hladké mouky
1 hrnek vlažného mléka
1 kostka droždí
2 vejce
3 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
0,5 hrnku oleje nebo ¼ rozpuštěného mléka
Špetka soli
Z mléka a droždí uděláme kvásek, pak přidáme vše ostatní. Je to klasické kynuté těsto, jen malinko řidší. Doma dávám rum, ve školce bohužel nelze ☹. Necháme 1 hodinu vykynout.
Vyválíme placku 1cm silnou, posypeme cukrem a skořicí a mírně pokapeme máslem. Srolujeme jako roládu a krájíme 1cm silné plátky. Pečeme na 160°- 170°C do zlatova.
ŠTRŮDL
1 kostka 100% tuku
0,5 hrnku studeného mléka
2 hrnky hladké mouky
1 vejce
Špetka soli
Jemně propracujeme, těsto nesmí být hladké. Rozdělíme na dva díly a vyválíme. Spodní díl posypeme jablky a skořicí. Druhým dílem přiklopíme. Nebo lze i srolovat a je z toho závin. Štrůdl či závin- věčné dohadování a správném názvu nás baví :-) .
Pečeme na 200°C.
CIZRNOVÁ POLÉVKA
0,5 kg cizrny
1 balíček kari
1 cibule
Olivový olej
Zakysaná smetana
Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme kari a zalejeme uvařenou rozmixovanou cizrnou, osolíme a přidáme zakysanou smetanu nebo ricottu.
Polévka má být hustá a dětem opravdu chutná :-).
Lipí 103
373 84 Dubné
Telefon: 702 075 679
Telefon na odhlašení
stravy: 776 382 435