Pomazánky u nás frčí. Obracíte se na naší paní kuchařku Zuzku s žádostmi o recepty. Pro zjednodušení vám pár receptů sepsala sem:
Vajíčková pomazánka
dětem moc chutná. Často se dotazují, kdy zase bude ke sváče.
3 vejce
20 dkg másla
sůl
Vajíčka uvařená natvrdo necháme vychladnout. Dáme je do sekacího robotu, přidáme máslo, sůl. Šleháme do hladka, aby nám nezůstaly žádné kousky vajíček.
Čočková pomazánka
30 dkg červené čočky
20 dkg pomazánkového másla (choceňské)
1 - 2 stroužky česneku
sůl
Červenou čočku uvaříme, necháme vychladnout. Smícháme jí s pom. máslem, česnekem, solí a vyšleháme do hladka.
Drožďová pomazánka
velmi oblíbená. Často se stane, že ji děti bez ochutnání odmítají, po ochutnání si hojně přidávají :-)
3 ks droždí
1 cibule
4 ks vajíček
20dkg másla
sůl
olej
Na oleji zpěníme na kostičky pokrájenou cibuli. Přidáme droždí a orestujeme. restujeme tak dlouho, až se nám z droždí stane jakási drobenka nahnědlé barvy :-). Poté přidáme vejce a mícháme jako klasicky míchaná vajíčka. Hmotu necháme vychladnout, poté smícháme s máslem, osolíme a šleháme pomazánku do hladka.
Avokádová pomazánka
1 avokádo
20 dkg pomazánkového másla
1 - 2 stroužky česneku
citronová šťáva
sůl
Avokádo smícháme s máslem, přidáme citronovou šťávu, česnek, sůl. Vyšleháme do pěny. Doma přidávám trošku majonézy, dá tomu šmrnc.
Protože se množí žádosti o recepty dobrot, které vychází z rukou naší tety kuchařky, tak zde postupně některé zveřejníme. Teta kuchařka vše peče a vaří z mnohem větší dávky. Pro vaše domácí pečení dávku upravila. Přejeme dobrou chuť.
Ve školkové kuchyni dělá teta kuchařka tento recept ze dvou kilogramů mouky. Pro vaše domácí pečení dávku upravila.
Z mléka a droždí uděláme kvásek, pak přidáme vše ostatní. Je to klasické kynuté těsto, jen malinko řidší. Doma dávám rum, ve školce bohužel nelze ☹. Necháme 1 hodinu vykynout.
Vyválíme placku 1cm silnou, posypeme cukrem a skořicí a mírně pokapeme máslem. Srolujeme jako roládu a krájíme 1cm silné plátky. Pečeme na 160 °C - 170 °C do zlatova.
Jemně propracujeme, těsto nesmí být hladké. Rozdělíme na dva díly a vyválíme. Spodní díl posypeme jablky a skořicí. Druhým dílem přiklopíme. Nebo lze i srolovat a je z toho závin. Štrůdl či závin - věčné dohadování a správném názvu nás baví :-).
Pečeme na 200 °C.
Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme kari a zalejeme uvařenou rozmixovanou cizrnou, osolíme a přidáme zakysanou smetanu nebo ricottu.
Polévka má být hustá a dětem opravdu chutná :-).
Mateřská škola Lipí
Lipí 103
373 84
IČO: 75107970
Ředitelka školy: BcA. Bc Lucie Zbořilová
Datová schránka: qufkt7i
Telefon: +420 702 075 679
6.15 - 16.30 hodin
Součástí je školní jídelna